Hoe zorg ik dat mijn hond de snuffelmat niet sloopt?

Je hebt het vast wel eens gehoord van sommige hondeneigenaren: "mijn hond sloopt zijn snuffelmat!". 
Dat is natuurlijk erg zonde. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. 

De snuffelmat is geen "speelgoed" wat je zomaar aan je hond geeft, zoals bijvoorbeeld een Kong of tennisbal. Het is belangrijk dat de snuffelmat op de juiste manier geïntroduceerd wordt aan je hond.
Dit doe je door het in stappen op te bouwen. Maak het in het begin heel gemakkelijk voor je hond, zodat hij weet wat hij moet doen. Begin met de snuffelmat eerst om te draaien, zodat de rubber mat aan de bovenkant ligt. Leg hier een brokje op en laat je hond het ervanaf pakken en opeten. Stop het nog niet in de mat! Als je hond het brokje heeft gepakt en opgegeten, leg je meerdere brokjes verspreid op de rubber mat en laat je je hond de brokjes opeten.

Gaat dit ook goed, draai de mat dan weer om zodat de fleecestroken aan de bovenkant zitten, en leg een brokje op de rand van de mat, dus nog niet echt tussen het fleece. Laat je hond het brokje weer pakken en opeten.

Gaat dit ook weer goed, dan kun je een brokje op de fleece gaan leggen, dus nog niet ertussen stoppen. Gaat dit ook goed, dan kun je het volgende brokje iets tussen de fleecestroken stoppen, zodat je hond iets meer moeite moet doen om het brokje te vinden. Daarna kun je meerdere brokjes een beetje tussen de fleece stoppen, en het steeds een beetje moeilijker maken voor je hond. 

De laatste stap is om de brokjes dieper tussen het fleece te verstoppen zodat je hond echt zijn neus moet gaan gebruiken om de brokjes te vinden.

In het begin is 10 minuten per dag snuffelen in de snuffelmat voldoende. Daarna zou je het kunnen uitbouwen tot bijvoorbeeld 15 of 20 minuten. Deze tijd per keer is voldoende voor een gevorderde hond. 

Belangrijk: Berg de snuffelmat na gebruik altijd weer op. Dit voorkomt dat de hond er zelf mee aan de slag gaat, en door bijv. frustratie de snuffelmat kapotmaakt. Laat je hond nooit zonder toezicht met de snuffelmat spelen. 

© 2020 - 2024 PetMade | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel